Tėve mūsų 5/10: penkta menininko maldos dalis – laukinės gamtos parkas

Vestamager nacionalinis parkas – vertingas laukinės gamtos kampelis šalia Kopenhagos. Netoliese puikuojasi žymaus šiuolaikinio danų architekto Bjarke Ingels pastatai, kurie neretai aplankomi menui neabejingų turistų. Tačiau didžiausią žavesį sukelia tai, kad ši didžiulė (beveik pusę viso miesto ploto užimanti) atokvėpio vieta, esanti pačiame miesto pakraštyje, yra nepaliesta žmogaus rankos. Joje keliautojai turi galimybę žvilgsniu tyrinėti įvairią augmeniją, tolumoje atsiveriančią miesto panoramą ar netgi sutikti retas paukščių rūšis, pavyzdžiui, jūrinį erelį. Parkas pilnas plačių erdvių, tankių krūmynų, pievų, pelkių ir ežerų. Jame poilsiautojas turi galimybę stebėti laisvai ganomus galvijus, nusiskinti augančių uogų bei išvysti praskrendantį retos rūšies drugelį.

Nepaisant nuostabaus grožio, šios vietovės istorija niūri, nes iki 1845 m. jos apylinkėse buvo vykdoma mirties bausmė, o XX a. pr. dalis jos teritorijos buvo naudojama kaip sąvartynas. Vėliau ji tapo karinių mokymų poligonu ir net iki 2015 m. išliko mažiausiai pageidautina vieta pasivaikščiojimui, kadangi nebuvo visiškai išvalyta nuo pratybų metu paliktos amunicijos. Visgi dabar, atgijusi iš tamsios praeities, tapo vaizdinga užuovėja, kviečianti ramybės ištroškusius keliautojus.

Gerasis Ganytojau,

Tu pažįsti kiekvieną savo avį ir asmeniškai kvieti vardu, rodydamas kelią, kuriuo ji turi eiti. Tau brangi kiekviena kaimenės dalis. Todėl prašau, netgi tuomet, kai leisiuosi apgaunamas šaukiančių tariamų piemenų, ir toliau tyliai kviesk mane ramybės ir meilės kupinu balsu.

Tu pažįsti mano širdį ir matai, kaip dažnai leidžiuosi paversti ją sąvartynu, suteršdamas mintimis baisesnėmis už mirties bausmę, ar kariniu poligonu, kuriame išdidžiai atsisakau nutraukti nereikalingas kovas. Apvalyk ją ir sukurk tyrą it laukinės gamtos užuovėją, kurioje dygs ramybės bei taikos vaisiai. Nepaisant reikalavimų, kuriuos diktuoja visuomenė ar kuriuos nejučia susikuriu pats, stebėdamas kitų menininkų kūrinius ir norėdamas į juos lygiuotis, leisk išlikti savimi – unikaliu Tavo kūriniu, nepaliestu piktos rankos.

Projekto iniciatorė ir rėmėja: Visuomeninė organizacija „Agapė“

Vaizdo įrašo autorė: Dominyka Čiplytė-Bak

Skaitovas: Tomas Šečkus

Garso takelio autorė: Julija Kostina

Aprašo autorė: Jekaterina Kostina

Maldos teksto kūrėjas: Beat Rink, Crescendo

Teksto vertėja: Jurga Grunskienė

Teksto redaktorė: Aistė Pangonytė

Dėkojame Renatai Ramanauskaitei