Tėve mūsų 1/10: pirmoji menininko maldos dalis – kelionė į Enghaveparken parką

Dešimties vaizdo įrašų ciklas kviečia pasinerti į neįprastą „Tėve mūsų“ maldos formą, tariamą menininko lūpomis. Netobulo menininko, dvejojančio, klystančio ar kaskart vis nusiviliančio, tačiau nuoširdžiai trokštančio mylimo Tėvo artumo bei Jo valios išpildymo savo gyvenime.

Kiekvieną maldą lydi pasivaikščiojimas viename iš Kopenhagos parkų. Juose atsiskleidžia platus simbolių laukas, pradedant Getsemanės sodu, baigiant Edeno sodo atspindžiu žmogaus kuriamoje civilizacijoje. Taip pat tai vieta, pamilta didžiausių mąstytojų, kurių mintys neretai užgimdavo panašių pasivaikščiojimų parkuose metu (vienas ryškiausių pavyzdžių – danų filosofas ir teologas Sørenas Kierkegaardas). Parkuose pasineriama į maldas ir refleksijas; juk jie randasi prie kiekvieno didesnio vienuolyno, ar netgi jo viduje, jais kvėpuoja užimti ir skubantys miestai. Gamtos ir miesto ženklai, skulptūros ir grafičiais nusėti genimi medžiai, tilteliai, vanduo, paukščiai, numesta šiukšlė… Atsiveria metaforos, o maldos tekstas įgyja erdvę.

Enghaveparken (klimato parkas) – istorinis Kopenhagos parkas, gyvuojantis beveik 100 metų ir teikiantis priebėgą gausiai apgyvendinto Vestebrø rajono gyventojams. Parkas ilgai tarnavo jaunimui kaip lauko šokių ir ankstyvo rokenrolo vieta, tačiau miestiečiams vis labiau renkantis laiką leisti namuose, darėsi vis labiau ir labiau apleistas. 2010 metais, miestui nukentėjus nuo didelio potvynio, kalvos papėdėje gulintis Enghaveparken tapo vienas didžiausių projektų miete. Projekto tikslas – spręsti klimato, lietaus vandens pertekliaus ir saugojimo problemas.

Tėve mano ir Tėve visų mūsų, esi rūpestingai asmeniškas, tuo pačiu sujungi visus Savo vaikus į nuostabiai didelę bei be galo įvairią šeimą, kurioje kiekvienas yra apdovanotas skirtingomis Tavo meilės dovanomis. Nors nedažnai šią mintį išlaikome dėmesio centre ir ne visuomet gebame vertinti tą bendrystę, kurios šaltinis esi Tu.

Galingasis Kūrėjau, esantis gyvasties Pradžia, žadėjęs teikti vandenį, pasotinantį mus ir leidžiantį nebetrokšti per amžius. Išmokyk dalintis šia gyvybes versme su kitais savo žemiškosios kūrybos pagalba. Padėk nuolat skubančio, triukšmingo miesto centre mums tapti ramios užuovėjos parkais, panašiai kaip šis, – Enghaveparken, suteikiantis šviesos, gryno oro ir žalumos ankštuose butuose besiglaudžiantiems žmonėms. Pakartotinai naudodamas lietaus vandenį jis sutaupo nemažą kiekį požeminio vandens, tegu ir mūsų vis atsinaujinantys rezervuarai taip pat būna tokie dideli, kad Tavo vandens užtektų ir mūsų, ir mus supančiųjų širdims.

Projekto iniciatorė ir rėmėja: Visuomeninė organizacija „Agapė“

Vaizdo įrašo autorė: Dominyka Čiplytė-Bak

Skaitovas: Tomas Šečkus

Garso takelio autorė: Julija Kostina

Aprašo autorės: Jekaterina Kostina; Dominyka Čiplytė-Bak

Maldos teksto kūrėjas: Beat Rink, Crescendo

Teksto vertėja: Jurga Grunskienė

Teksto redaktorė: Aistė Pangonytė

Dėkojame Renatai Ramanauskaitei