TĖVYSTĖ KORONAVIRUSO METU: PADĖKITE SAVO ŠEIMAI SUSIJUNGTI IR ĮVEIKTI EMOCIJŲ PLIŪPSNIUS

Yolanda Brown

Prieš nusibrėždami tikslus, susitvarkydami dienotvarkę ir suplanuodami pasilinksminimus ateinančioms savaitėms, pirmiausia turėjome išlaisvinti savo širdis nuo naštų. Turėjome priminti vienas kitam, kad mes viską įveiksime. Mūsų šeima tai gali, jūsų – taip pat.  

              Kol dar nebuvo kalbama apie COVID-19 (koronavirusą), galimybė praleisti dvi savaites namuose su vyru ir vaikais atrodė šauniai ir mielai – puiki proga sustiprinti tarpusavio ryšius. Tačiau dabar, situacijai užsitęsus, atrodo, jog misija tampa neįmanoma. Tiek suaugusių, tiek vaikų galvose sukasi vienas klausimas: kaip reikės tai ištverti?

              Aš, kaip mama ir diplomuota konsultantė, greitai tai perpratau. Kai pirmąją savaitę šeima įžengė pro namų duris apsikrovusi ne tik klasės darbais, bet ir visomis nuotolinio mokymo priemonėmis, suskubome „prisiklijuoti“ šypsenas ir kažkuo užsiimti. Tačiau užteko vieno nuoširdaus žvilgsnio vienas kitam į akis, kad suprastume, jog kažkas čia ne taip: iš tiesų mus slėgė ne kuprinės ir portfeliai, o klausimai, nerimas ir sujaukti jausmai.

              Prieš nusibrėždami tikslus, susitvarkydami dienotvarkę ir suplanuodami pasilinksminimus ateinančioms savaitėms, pirmiausia turėjome išlaisvinti savo širdis nuo naštų. Turėjome priminti vienas kitam, kad mes viską įveiksime. Mūsų šeima tai gali, jūsų – taip pat.

              Pagrindinė žinia, kurią kiekviena šeima turi išgirsti nedelsiant, yra paprasta: jūs nesate vieni. Mes įveiksime tai kartu ir galime išeiti iš situacijos stipresni, nei į ją patekome.

              Štai keletas patarimų tėvams, kurie koronaviruso metu bando susigaudyti naujose teritorijose be jokių orientacinių ženklų ir išsaugoti širdžių ramybę bei vienybę.

Užduotis: ryšulys

              Priminkite vienas kitam, kad šeima – tai tarytum vienas ryšulys, ir perskaitykite Mokytojo 4, 12: „Jei vienas užpuolamas, dviese pasipriešina. Trigubą virvę sunku pertraukti.“

              1. Visi išbėga į kiemą ir susiranda nedidelį pagaliuką ar šakelę. (Neturite kiemo? Tiks ir bambuko lazdelės, pagaliukai nuo ledų, mediniai iešmai ir pan.)

              2. Grįžkite į vidų, susėskite aplink stalą arba ratu ant grindų. Kiekvienas tegul sulaužo savo pagaliuką į kiek nori dalių. Tuomet sudėkite medžio gabaliukus į rato vidurį. (Padėkite savo mažiesiems, kad kokia nors rakštis nesugadintų viso žaidimo).

              3. Dabar mama arba tėtis tegu suriša visus gabaliukus virvele, kaspinu, špagatu ar bet kuo, ką turėsite po ranka.

              4. Kiekvienas šeimos narys, pradedant nuo mažiausio, pamėgina perlaužti ryšulį į smulkesnes dalis.

              Tai beveik neįmanoma, tiesa? Paralelė akivaizdi: jei esi vienas, gali lengvai palūžti. Drauge jūs stipresni – todėl laikykitės išvien.

              Visi kartu nuspręskite, kur padėsite ryšulį, kad kiekvienas jį matytų ir prisimintų, jog esate susieti vienas su kitu ir su Viešpačiu. Vaikams (kaip ir suaugusiems!) lengviau kažką įsisąmoninti, kai abstrakčios idėjos atspindimos konkrečiu vaizdiniu, ypač esant stresinei situacijai ar nerimui. Galite netgi pakartoti užduoti tiek kartų, kad kiekvienas šeimos narys turėtų savo lazdelių ryšulį kaip priminimą.

Nukreipkite vaikų emocijas

              Aš, kaip konsultantė, visiškai užtikrintai galiu jus patikinti, kad vaikai patiria platų emocijų, kuriomis reikia pasirūpinti, į jas įsiklausyti, spektrą. Ir visa tai vyksta „eilinę“ dieną. O ažiotažas žiniasklaidoje, dezinformacija, ilgalaikis atsiskyrimas nuo draugų, liga, baimė dėl mamos ar tėčio darbo gali sukelti tikrą vaiko aliarmą.

              Kaip tėvai turėtų elgtis koronaviruso metu? Taip, reikia su vaikais kalbėtis apie koronavirusą, ramiai, pateikiant vaikų amžių atitinkančius faktus. Bet dar svarbiau – klausyti.

„Paklauskite, ką vaikas patiria, ką jis girdėjo, ką jaučia savo viduje, ir pamėginkite visa tai pamatyti jo akimis, ypač jei jis dar mažas. Mažyliai sugeria visas jūsų emocijas.“ (Danny Huerta, Focus on Family viceprezidentė)

              Kai kurie vaikai, nesvarbu ketverių ar keturiolikos, galvoja, kad negalima klausinėti arba kad mamytė ar tėvelis mažiau juos vertins, gal net pasijuoks iš klausimo. Įsitikinkite, jog jūsų vaikai supranta, kad gali kalbėtis su jumis apie viską. Laikykitės „atvirų durų“ politikos ir skirkite ypatingą dėmesį jų klausimams bei jausmams. Jei negalite pakalbėti su jais iš karto, paskirkite tam laiko tą pačią dieną vėliau, tik žiūrėkite, kad nepražiopsotumėte susitikimo! Čia yra visa tėvystės koronaviruso metu esmė.

              Be to, prisiminkite, kad vaikams reikia padėti išreikšti savo jausmus ir juos suvaldyti. To reikia mokytis. Štai keletas elementarių pratimų:

  • Tiesiog giliai kvėpuok.
  • Repetuok mintyse, kaip elgtumeisi patekęs į kritinę situaciją.
  • Galvok tik apie vieną, artimiausią žingsnį, kurį reikia padaryti.
  • Kalbėk sau padrąsinančius žodžius (krikščionims tai taip pat reiškia ir maldą).

              Beje, vaikai, kaip ir suaugę, sutvirtėja per išmėginimus!

Palaikykite vienas kitą

              Su vyru pastebėjome, kad „atvirų durų politika“ teigiamai veikia ne tik vaikus, bet jos reikia ir mums patiems.

              Kasdien surenkite trumpą pasitarimą su savo sutuoktiniu. Galbūt netgi vertėtų nuo to pradėti savo dieną prieš jungiantis prie darbo programų kompiuteryje ir paruošiant vaikus mokslams. Galite tam paskirti ir laiką dienos pabaigoje. O gal tai bus kūdikio pietų miego metu. Galbūt jums reikės aptarti šeimos finansus, o gal tiesiog pasakysite vienas kitam gerą žodį ar tik švelniai vienas kitą paliesite, prisėdę virtuvėje. Tiesiog skirkite vienas kitam laiko.

              Pakančiai ir maloniai nusiteikę, suteikite vienas kitam galimybę atvirai išsakyti savo emocijas ir klausimus. Pasidalinkite įžvalgomis iš savo asmeninio laiko su Dievu. Melskitės vienas už kitą individualiai arba kartu. Priimkite šį laikotarpį kaip galimybę suartėti vienam su kitu.

Valdykite savo emocijas

              Būkime realistais. Kaip padėsime vaikams kontroliuoti jų emocijas, jei nemokėsime tvarkytis su savosiomis?

              Čia panašiai kaip oro linijų instrukcijose: jei reikalinga deguonies kaukė, pirmiausia užsidėkite ją sau, o po to padėkite aplinkiniams. Kodėl? Nes be deguonies greitai prarasime sąmonę. Taigi, jeigu neužsidedame deguonies kaukės pirmiausia sau, nebūsime naudingi ir kitiems.

              Mama, Tėti, jūsų padėtis ekstremali: jūs mėginate apsaugoti savo vaikus, tuo pat metu grumdamiesi su savo pačių baimėmis ir nerimu. Svarbu identifikuoti savo emocijas ir su jomis išmintingai dirbti, kad būtumėte pasirengę pagelbėti savo vaikams, jiems patiriant emocijų sumaištį.

              Ar tai reiškia, kad turėtumėte nuslopinti kiekvieną baimę, prieš mėgindami padrąsinti savo vaikus? Visiškai ne. Tai reiškia nuolankiai atsigręžti į Dievą ir prašyti Jo išminties. Tai reiškia pripažinti savo pažeidžiamumą, savo silpnumą ir pasitikėti Dievu, o taip pat suvokti, kaip labai šeima ir draugai reikalingi vieni kitiems.

              Siaučiant koronavirusui, jūs nesate vienišas kovos lauke. Pamąstykite apie vieną ar du draugus, su kuriais galėtumėte pasikalbėti. Mano vyrui, kuris yra šeimos galva sunkiu metu, labai padeda galimybė susiskambinti su draugu, tarpusavyje aptarti esamą padėtį ir vienas kitą padrąsinti. Paskatinta šio pavyzdžio, aš taip pat susidariau mamyčių, savo draugių, sąrašą, kurioms paskambinu ar parašau, su kuriomis pasidaliname savo patirtimi, empatija ir kartu meldžiamės.

Atminkite, kas viską kontroliuoja

               Nors  pasaulis šiandien sukasi beprotišku greičiu ir sukyla įvairių emocijų, tačiau nesikeičianti, amžina Dievo meilė gali mums suteikti paguodą ir ramybę. Nepamirškime, kad jokia naujienų antraštė neužklumpa Jo netikėtai. Dievas laukia, kada Jo šauksimės.

              „Pasigailėk manęs, Dieve, pasigailėk. Mano siela pasitiki Tavimi. Tavo sparnų pavėsyje slepiuos, kol praeis nelaimė“ (Psalmių 57, 1).

              Tėvystė koronaviruso metu gali būti sudėtinga. Tačiau drauge vienas su kitu ir drauge su vaikais žiūrėdami į Kristų, vienas kitą palaikydami ir padrąsindami, įveiksime visus sunkumus.

© 2020 Focus on the Family. Visos teisės saugomos.

Vertė: Rūta Beltytė Redagavo: Sonata Aleksandravičienė